solarCat

euprojekti

 

  • Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
  • Ukupna vrijednost projekta : 4.517.124,82 kn
  • EU sufinanciranje projekta: 1.395.885,43 kn
  • Razdoblje provedbe projekta: ožujak 2017. – svibanj 2018.

 

Ukratko o projektu

 

Projekt ima za cilj stvoriti novi proizvod tvrtke iCat d.o.o., kojim se želi odgovoriti na društvene izazove pametnog, zelenog i integriranog transporta. Sintetizirajući odgovore na postavljen izazov u okviru ekonomsko samoodrživog modela pomorskog prijevoza putnika, ovaj projekte predstavlja socijalnu inovaciju čija primjena pruža mogućnost uspostave pomorskog prijevoza putnika u predjelima gdje to do sada nije bilo ostvarivo. Pri tome su istovremeno razmatrani kriteriji:

–              ekologije, odnosno nulte stope emisija štetnih plinova

–              ekonomske opravdanosti prijevoza putnika

–              visokog intenzitete dnevnog prijevoza putnika

 

Istraživanjem i razvojem unutar tvrtke iCat d.o.o. na projektu „iCat“, koje je provedeno u suradnji s Končar institutom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te Gradom Šibenikom, a temeljilo se na mogućnosti primjene elektro energije za pogon brodova velike brzine prijevoza, visokog intenziteta plovidbe i malih operativnih troškova rezultiralo je projektom „solarCat“.

„solarCat“ je brod za prijevoz putnika kapaciteta do 60 osoba, koji se oslanja isključivo na elektro energiju za pogon broda. Brod ima mogućnost nadopunjavanja baterijske banke iz kopnene mreže, no osnovni izvor električne energije je integrirana solarna elektrana na krovu broda snage 7,4 kW. Proizvedena snaga iz solarne elektrane omogućuje brodu do 10 sati autonomije dnevne plovidbe uz putnu brzinu 5 čvorova, što je primjenjivo za insolaciju na Jadranu.

 

Unutar projekta stoga će se izraditi prototip koji će se testirati u realnim uvjetima, predstaviti se mogućim kupcima na Jadranu, dok će na globalnoj razini biti predstavljen kroz sajmove i promotivni materijal. Na taj način, iCat d.o.o. započeti će proizvodnju brodova za prijevoz putnika koji će omogućiti uspostavljenje brodskih linija unutar zaštićenih zona plovidbe bez emisija štetnih plinova.

 

Ciljevi projekta:

 

  • Provjera rezultata istraživanja i razvoja izradom i testiranjem „solarCat“ prototipa
  • Uvođenje novog proizvoda na tržište prodajom „solarcat“ brodova

 

Za više informacija javite se našoj voditeljici ureda na email katarina.solcic@icat.hr