❮ Novosti

Održan Greencajt - Festival o održivoj budućnosti

iCat Hitova: 499

Umjesto novog Nikole Tesle, stiže nam jato riba robota

Od trenutka kada se rodi ideja, preko brojnih eksperimenata pa sve do plasiranja svoje vizije, potrebno je uložiti mnogo znanja, truda i energije, a nekad i bez financijskog zaleđa. Svi znamo za trnovit put Nikole Tesle, no što je s današnjim inovatorima? Cijenimo li ih dovoljno? Pametne klupe, zelene farme, ekološka rješenja u pomorstvu, sve su to domaći izumi iza kojih stoje uspješni inovatori čije priče su oduševile posjetitelje prvog dana Greencajt festivala!

O tome koliko su domaći inovatori okrenuti održivosti i kružnoj ekonomiji govorili su voditelj Odjela za inovacijski sustav u Centru za inovacije i EU projekte, Hrvatske gospodarske komore, Mateo Ivanac, osnivač tvrtke Includa Ivan Mrvoš, suosnivač tvrtke CityGreens Farming d.o.o. Filip Mijatović i direktor tvrtke iCat d.o.o. Tomislav Uroda na panelu pod nazivom Inovatori kao glasnici budućnosti – imamo li novog Nikolu Teslu? koji je moderirala Nevena Rendeli.

Prije više od 100 godina, Nikola Tesla je, doznavši o slapovima Niagare, odlučio na potoku ispred svoje kuće napraviti mali mlin. Tada mu je sinula velika ideja, no shvatio je da u svom okruženju nema preduvjete za ostvarenje tog plana te da je potrebno otići u Ameriku kako bi ga ostvario. Kakva je situacija u Hrvatskoj nakon 100 godina te jesmo li pretenciozni ili možemo govoriti da imamo novog Nikolu Teslu, neka su od pitanja na koja smo dobili odgovore slušajući zanimljive inovatore.

Ono što je sigurno, jest da je situacija u Hrvatskoj u svakom slučaju puna vizionarskih ideja, a mnoge od njih već su realizirane i samo se nadograđuju iz godine u godinu. Ivan Mrvoš s tvrtkom Include podijelio je svoju uspješnu vizionarsku priču: „Pametne klupe su se pretvorile u pametna rješenja. Prije osam godina krenuli smo s pametnim klupama, a zadnje tri godine fokusirani smo prema razvoju cjelokupnog sustava za smart city, koji uključuje hardware i software. Platforma koja se bavi rješenjima za upravljanje otpadom i kvalitetu zraka, usmjerena je na male gradove i male općine, jer njima najčešće nedostaju infrastruktura, znanja i napredna IT rješenja. U ovom trenutku platforma se koristi u 500 gradova i općina na svim kontinentima, dok se njena rasprostranjenost neprestano širi.“

Zbog svog rada, CityGreens Farming d.o.o. na prvom je Greencajt festivalu osvojio Green Prix u kategoriji zelenih inovacija, a suosnivač Filip Mijatović na panelu je istaknuo važnost promjene mišljenja da se hrana nužno proizvodi negdje drugdje, daleko od mjesta stanovanja potrošača. Sa svojom tvrtkom pokrenuo je potpuno održivu priču koja dokazuje da se poljoprivreda, koja je ista već tisućama godina, ipak mijenja te da je uzgoj hrane u sredinama gdje se nalaze potrošači potreban i izvediv. Osim ovog inovativnog projekta, na panelu je predstavljen projekt InnovaMare, osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Zanimljive detalje znatiželjnoj publici otkrio je Mateo Ivanac te dodatno objasnio potrebu promjene aspekata forme za proizvodnju, ali i zašto najveći eko sustav treba zaštititi. Njegov utjecaj na hrvatske stanovnike nije samo ekološki već i ekonomski, a ključ uspjeha leži u tome da su svi umreženi. Osim što su ovim panelom posjetitelji imali priliku otići do Jadranskog mora, Greencajt ih je na trenutke odveo u 2030. koja i nije toliko daleko. Tomislav Uroda je na zelenoj terasi Rougemarin parka otkrio kojom brzinom danas putuje prvi solarno električni katamaran, ali i koliko će vremena biti potrebno da se električnim brodom dođe od Splita do Hvara. Iako je industrija električnih brodova zahtjevna, a široke mase su i dalje skeptične, otkrio je kako će Jadran doista biti povezan električnim brodovima u skoroj budućnosti, a izgledno je i da će u Jadranskom moru plivati ribe roboti koji će u realnom vremenu slati informacije o predviđenom statusu onečišćenja mora.

Panelisti su se složili kako Europa ima znanje i sve potrebne resurse, ali ključan problem je što akteri međusobno ne komuniciraju. Budućnost nam ipak može biti zelena, jer razvojem hubova i klastera te ulaganjima u iste, doći će do bržeg protoka informacija i boljeg povezivanja svih dionika. Upravo to radi i Greencajt festival; povezuje ljude i time doprinosi svjetlijoj budućnosti svih nas. A što je s Nikolom Teslom? Nalazi li se negdje među nama? Unatoč brojnim impresivnim otkrićima i realizaciji futurističkih projekata, panelom je zaključeno kako ipak nemamo novog Nikolu Teslu. Imamo nešto jače – timove ljudi s različitim znanjima koji dokazuju kako jedino zajedničkim snagama i pozitivnim promjenama nemoguće postaje moguće.

 
Ispis