❮ Novosti

Tomislav Uroda: Naš brod na baterije vodit će kupače na Brač za samo 30 kuna

Otići dvotrupcem do Brača na kupanje i natrag za 30 kuna? – možda iz današnje perspektive djeluje kao nemoguća misija, no inženjer brodogradnje i inovator Tomislav Uroda tvrdi da će projektom “iCat” to pretvoriti u stvarnost.

Cilj istoimene “startup” tvrtke, čiji je čelnik naš sugovornik, izgradnja je brzog broda na električni pogon, s baterijama ili vodikom kao spremnikom energije, izgrađenog od ultralakih karbonskih vlakana.

Vjetar i valovi na takvom brodu nadglasavaju buku i vibracije, a uštede u potrošnji goriva i emisiji štetnih plinova su znatne.

– “iCat” je zapravo skraćenica za “island catamaran”, odnosno otočni katamaran. Naša vizija je izgraditi flotu manjih brzih putničkih brodova duljine od 17 metara i kapaciteta do 100 putnika, te uspostaviti linije na Jadranu prema modelu prigradskog prometa.

Planirana brzina takvog broda je između 20 i 30 čvorova, a isplovljavao bi vrlo često, u prosjeku svakih 60 minuta, čime se značajno poboljšava prometna povezanost između dalmatinskih gradova i otoka.

Osim toga, imao bi pristupačnu cijenu karte, po modelu niskotarifnog zrakoplovnog prijevoza, čime bi se primjerice cijena karte od našega grada do Bola smanjila i do tri puta u odnosu na sadašnju (40 kuna, op.a.). Naš moto glasi: Brodovi moraju ploviti, a ne biti privezani! Sadašnje linije na Jadranu rijetke su, skupe i ovisne o državnim subvencijama – otkrio nam je zagrebački inovator tijekom svog boravka u Splitu kamo ga je dovela potraga za potencijalnim financijskim partnerima.

Ideja za taj projekt javila se još 2007. kada su inicijatori kao turisti promišljali kako ekonomično i brzo stići s otoka na otok. Tvrtku su registrirali 2011. godine, a sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje potpisali su ugovor o poslovno-znanstvenoj suradnji za daljnji tehničko-tehnološki razvoj broda.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


Ispis