❮ Novosti

iCat sudjelovao na konferenciji "Održive inovacije u plavom sektoru"

Povodom Europskog dana mora, koji se svake godine obilježava 20. svibnja, u  Adriatic Business Centru u Šibeniku je, u organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije održana dvodnevne konferencije "Održive inovacije u plavom sektoru“.

U petak, 20. svibnja održan je panel pod nazivom "Zelena tranzicija otoka kroz ekološki održiv pomorski prijevoz" koji je okupio istaknute predstavnike iz javnog i privatnog sektora te obrazovnih institucija. Na panelu su sudjelovali: Nikola Vladimir sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Uroda iz tvrtka iCat, Luka Ježina iz Općine Murter-Kornati, Ivan Sršen iz Nacionalnog parka Mljet i Tomislav Bukša iz  Jadrolinije. 

Ekološki održiv pomorski prijevoz tema je koja je aktualna i u okviru Europskih programa i planova kojima se nastoji smanjiti emisije štetnih plinova i učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine. Kako to konkretno realizirati posjetitelji su imali prilike čuti od Tomislava Urode iz tvrtke iCat koja se bavi proizvodnjom električnih brodova u Republici Hrvatskoj, a iskustva putnika koji koriste takav vid prijevoza opisao je Ivan Sršen, ravnatelj NP Mljet koji već koristi 3 takva broda.


Ispis