❮ Iz medija
iCat trajekt

Trajekt iCat, koji zanima Grad Šibenik, predstavljen na Bloombergovoj investicijskoj konferenciji

Nakon što ga je čekanje trajekta na jadranskoj obali frustriralo tijekom ljetnih mjeseci, uz pretpostavku koliko glavobolje trajekti zadaju stanovništvu tijekom zime, mladi poduzetnik Tomislav Uroda osmislio je novi model brodarskog prijevoza.

Nova vrsta trajekta, nazvana iCat (što je kratica od ‘island catamaran’), još je debelo u razvojnoj fazi startupa, no idejni začetnik projekta nada se da će hrvatske otoke s obalom uskoro povezivati manji, jeftiniji i brži brodovi na električni pogon.

‘Moram biti iskren i reći da naše pravo poslovanje počinje onda kad započne gradnja prvog broda. Sve što sada radimo ulažemo u razvoj, i čekamo zatvaranje financijske konstrukcije koja za puni startup iznosi četiri milijuna eura’, rekao je Uroda tportalu.

Kaže da je tražeći novi model prijevoza koji bi se oslanjao na samoodrživost linija, shvatio da su za malo tržište kao što je Jadran puno prikladniji manji brodovi koji plove cijeloga dana, a ne veći uz jedan ili dva isplova dnevno. Da bi takve linije bile prihvaćene, trebalo je srezati operativne troškove i tu su počela tehnička rješenja broda.

‘Osnovna je misao bila ta da se napravi ultralagan brod uz visokoefikasan pogon, a dodatno da pogon bude električni. Cijena električne energije znatno je niža od dizela, no predstavlja i velike izazove u primjeni pa je tako i investicijski zahtjevnija. Baš zbog toga, ovaj se projekt razvija suradnjom s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Institutom Končar‘, objasnio je.

S poslovne strane projekt iCat je spreman za realizaciju, no čeka se zatvaranje financijske konstrukcije. Uroda kaže da je otvoren prema svim modelima financiranja. Najviše energije i vremena troši na pronalazak strateškog partnera.

iCat je predstavljen i na Bloombergovoj investicijskoj konferenciji u Londonu. Uroda je najavio i pripremu prikupljanja novca – modela crowdfundinga kojim će svim građanima ponuditi priliku da postanu ulagači u njegov projekt.

‘Jeftiniji prijevoz s isplovom svakih sat vremena model je koji želimo uspostaviti na Jadranu, to je ono što nam svima nedostaje’, smatra Uroda.

Novi model prijevoza već je zainteresirao i dva grada – Dubrovnik i Šibenik. U Šibeniku su u suradnji s Urodom već razvili novi model gradskih linija. Šibenik, naime, želi biti prvi grad bez emisija ugljičnog dioksida u sektoru javnog prijevoza pa mu je Urodina vizija vrlo zanimljiva.

‘Nova brodska mreža u Šibeniku promijenit će u potpunosti percepciju brodskog prijevoza, jer će isplovi biti cjelodnevni, a mreža će biti integrirana u jednu cjelinu kao dio gradskog prijevoza’, objasnio je uz opasku da interesa za iCat ima izvan Hrvatske, ali da je o tome još prerano govoriti.

Uz gradove projekt je prepoznat i na državnoj razini: podupire ga Ministarstvo prometa, Ministarstvo gospodarstva ga je prezentiralo Europskoj komisiji, a Ministarstvo poduzetništva s Hamag-Bicrom poslalo ga je u London.

Izvor: sibenskiportal.rtl.hr


Ispis